Jeneverbessen zijn kleine, blauw gekleurde bessen die worden geoogst uit de jeneverbes struik. Deze bessen worden in veel keukens gedroogd en als specerij gebruikt. Jeneverbessen zijn een veelgebruikt ingrediënt in de Europese keuken, vooral in Duitsland en Scandinavië. Ze komen ook voor in de traditionele Oostenrijkse keuken, waar ze worden gebruikt om worstjes en andere vleesproducten op smaak te brengen. Als je deze specerij in je gerecht wilt gebruiken, kun je jeneverbes kopen in de supermarkt.
Jeneverbessen worden al eeuwenlang gebruikt om voedsel, dranken en tabaksproducten op smaak te brengen. Ze hebben een sterke smaak die sommige mensen omschrijven als bitter of scherp. Naast het op smaak brengen van eten en drinken, worden jeneverbessen vaak als smaakstof aan gin toegevoegd. Jeneverbes olie wordt ook gewonnen uit jeneverbessen en gebruikt als geurige etherische olie in cosmetica, parfums en andere producten voor persoonlijke verzorging. Kun je jeneverbes vervangen door iets anders? Wat is de Chinese jeneverbes? Lees er hier meer over!
Hoe gebruik je jeneverbessen?
Jeneverbessen zijn de vruchten van de jeneverbesboom (Juniperus communis). Deze bessen kunnen zowel vers als gedroogd worden gebruikt. Ze worden echter vaak in gedroogde vorm verkocht. De bessen zijn niet lekker om rauw te eten omdat ze extreem bitter zijn. Hier zijn de meest voorkomende toepassingen van jeneverbessen. Je kunt jeneverbes kopen in de supermarkt.
Wat is Chinese jeneverbes?
Chinese Jeneverbes, ook bekend als Chamaecyparis obtusa, is een groenblijvende naaldboom. Het is inheems in China, Japan en Korea. De boom wordt tussen de 9 en 15 meter lang en heeft donkergroen blad dat in de herfst oranjegeel wordt. Chinese jeneverbessen kunnen worden gehouden als kleine jeneverbes struik of uitgroeien tot grote bomen.
De Chinese jeneverbes staat bekend om zijn talrijke toepassingen in landschapsarchitectuur en tuinieren, evenals zijn vermogen om zich aan te passen aan verschillende grondsoorten en groeiomstandigheden. Het produceert trossen kleine roze-witte bloemen in het voorjaar die veranderen in donkerblauwe bessen. De Chinese jeneverbes is een aantrekkelijke kamerplant en kan buiten worden gebruikt als lage haag of scherm. Het groenblijvende blad wordt geel bruin bij blootstelling aan koude temperaturen of droogte. Snoeien is niet nodig, behalve het verwijderen van dode takken of takken die zijn aangetast door spint of schaal insecten.
Jeneverbes vervangen door alternatieven
Jeneverbessen van de jeneverbes struik worden vaak in kleine hoeveelheden gebruikt als specerij en smaakstof in bepaalde recepten. Jeneverbes kopen kan vrij moeilijk zijn, aangezien het niet in iedere supermarkt te krijgen is. Je kunt daarom jeneverbes vervangen door andere kruiden. De sterke smaak van jeneverbessen kan worden vervangen door deze kruiden: