Regelmatig krijgen wij vragen over het conserveren van verschillende voedingsmiddelen (bijvoorbeeld sauzen, sappen, jam en dranken). Hierbij volgen wat algemene tips voor het conserveren van voedingsmiddelen:
Het is niet mogelijk om hier een simpel antwoord op te geven.
Conserveren is een vak op zich, elk conserveermiddel heeft een andere werking.
Afhankelijk van wat u wilt remmen (gisten, schimmels, bruinwording, ranzig worden, zuurheid etc.) zult u een specifiek conserveermiddel moeten toevoegen.
Makkelijker is om te kijken wat grote producenten van eenzelfde product op het etiket hebben staan. De E-nummers (200 t/m 300) zijn de conserveermiddelen.
Daarna zult u moeten testen wat het gebruik is om de juiste werking te kunnen bewerkstelligen, met het juiste resultaat.
Wij kunnen u in contact brengen met bedrijven waar wij zelf adviezen bij inwinnen om tot een juiste conservering te komen bij een gewenste houdbaarheid. Deze bedrijven kunnen ook houdbaarheidstesten voor u uitvoeren.
Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u altijd contact met ons opnemen.