• Consument Consument
  • Bedrijf Bedrijf
  • en English
  • nl Nederlands
  • be Vlaams
Klantenservice
Natural Spices
Homepage Blog Cajun kruiden: dé smaak uit het zuiden van de VS

Cajun kruiden: dé smaak uit het zuiden van de VS

12/12/2023

Vandaag willen we het met je hebben over de bekende kruidenmix uit het diepe zuiden van de Verenigde Staten: de cajun kruidenmix. Veel mensen hebben er wel van gehoord, maar toch krijgen we vaak de vraag wat cajun kruiden precies zijn en vooral hoe je het kunt gebruiken. Om al deze vragen op een handige manier te beantwoorden hebben we deze blog samengesteld.


In deze blog gaan we dieper in op de geschiedenis van cajun kruiden, waar het uit bestaat en hoe jij het zelf kunt maken. Ook geven we het recept voor hét bekendste cajun gerecht en hoe je het verder kunt gebruiken in de keuken. Altijd al willen weten wat cajun kruiden precies zijn of benieuwd naar hoe je het zelf kunt maken met kruiden die je waarschijnlijk al in huis hebt? In deze blog lees je er alles over!

Wat is de oorsprong van cajun kruiden?

Dan is het eerst tijd voor een kort lesje geschiedenis, want deze kruidenmix kent een rijke historie. Het verhaal begint in de 18e eeuw, toen Franse kolonisten zich vestigden in Acadia, een regio in het oosten van Canada. Later, toen de Britten de barre tocht over de Atlantische Oceaan durfden te maken en deze regio veroverden, werden de Franstalige inwoners van dit gebied, beter bekend als Acadiërs, verdreven. Enkelen gingen terug naar Frankrijk, maar de meesten vestigden zich in het diepe zuiden van de Verenigde Staten, in de staat die nu Louisiana heet. 


De term ‘cajun’ is een afkorting van ‘Acadian’, waarmee het de naamgever van de cajun cultuur en daarmee ook de cajun keuken is geworden. Deze cultuur is vandaag de dag een mix van Franse, Spaanse, Afrikaanse en inheemse Amerikaanse invloeden. Ze hebben in de afgelopen tweehonderd jaar hun eigen culinaire tradities ontwikkeld, waaruit onder andere de cajun kruiden geboren zijn. Tot op de dag van vandaag is deze kruidenmix een belangrijk onderdeel van de identiteit van Louisiana en de cajun cultuur, omdat het gerechten die kenmerkende cajun smaak geeft die die cultuur vertegenwoordigt. Ook maken de zogenaamde Cajuns hiermee hun eigen typische gerechten, zoals gumbo en jambalaya, waar we verder in deze blog verder op in gaan.

Wat zit er in cajun kruiden en hoe kun je het zelf maken?

Nu je de oorsprong kent van cajun kruiden is het tijd om verder in te gaan op wat de kruidenmix precies is. Er bestaat eigenlijk geen eenduidig recept voor deze kruidenmix, omdat verschillende koks verschillende toevoegingen aan de mix doen om er hun eigen draai aan te geven. Toch is voor iedere cajun chef de basis hetzelfde, waar we je natuurlijk graag in meenemen. 


Het kruid wat je in iedere cajun kruidenmix in ieder geval terugvindt is gerookt paprikapoeder, wat zorgt voor een rokerige smaak en de kenmerkende rode kleur. Daarnaast zit er altijd knoflookpoeder in, om deze mix een heerlijke aromatische smaak te geven. Verder gaan in iedere cajun kruidenmix altijd gedroogde tijm en gedroogde oregano voor een kruidige dimensie. Een pitje kan ook niet ontbreken, welke wordt toegevoegd door cayennepeper. En ook uienpoeder zal je altijd zien terugkomen. Als laatste wordt aan iedere cajun kruidenmix, zoals aan praktisch iedere kruidenmix, zout en zwarte peper toegevoegd. 


Aan sommige cajun kruidenmixen wordt naast bovenstaande basis ook gedroogde basilicum toegevoegd voor extra aroma, gedroogde peterselie voor extra frisheid, of gemalen mosterdzaad voor een mooie kick. Echter hangt dit echt af van de persoonlijke voorkeur van de chef. 


Door bovenstaande kruiden bij elkaar te voegen kun jij ook zelf vrij eenvoudig je eigen cajun kruidenmix maken. Hierin staat het je natuurlijk vrij om naar smaak te spelen met de verhoudingen. Ook kun je hiermee heerlijk experimenteren door het toevoegen van een van optionele kruiden, of misschien wel een heel ander kruid die we niet genoemd hebben! 


Omdat er geen vaste cajun kruidenmix bestaat (enkel een lijst met basiskruiden), is er ook geen duidelijk alternatief. Stel simpelweg je eigen cajun kruidenmix samen door een mix van de eerder genoemde kruiden en specerijen te maken, waarmee jij jouw eigen unieke cajun kruidenmix maakt die voor jou perfect is! 


Mocht je echter geen zin of tijd hebben om je eigen kruidenmix samen te stellen, dan hebben wij voor jou het harde werk al gedaan. In ons assortiment kun je namelijk zowel een kant-en-klare cajun kruidenmix met als zonder zout terugvinden. Zo hou heb jij de mogelijkheid het zoutgehalte van jouw gerechten zelf in de hand te houden. Wel zo gezond. Onze cajun kruidenmixen hebben wij met zorg samengesteld, waar we naast de basiskruiden nog een aantal kruiden en specerijen aan hebben toegevoegd. Na veel test- en proefrondes zijn we van mening hiermee de smaak zo compleet en authentiek mogelijk te hebben gemaakt. 

Wat kun je met cajun kruiden maken?

Wat een cajun kruidenmix precies is zal nu helder zijn, maar dan blijft natuurlijk de vraag: welke gerechten kun je er mee maken? Hieronder gaan we verder in op het bekendste authentieke cajun gerecht, welke zijn oorsprong kent in het diepe zuiden van de Verenigde Staten: gumbo.

Gumbo: hèt bekendste cajun gerecht

Normaal vertellen we over meerdere toepassingen van een kruidenmix, maar voor de cajun kruidenmix is er eigenlijk maar èèn authentiek gerecht waar we het over moeten hebben: gumbo. Gumbo is een smaakvolle en hartige stoofpot, perfect voor een koude winterdag. Het wordt traditioneel bereid met een mix van verschillende soorten vlees, groenten, en geserveerd met rijst. Laten we beginnen. 


Gumbo begint altijd met een roux. Maar niet een roux zoals je die waarschijnlijk kent, wat een combinatie is van boter en bloem. Gumbo begint namelijk met een zogenaamde donkere roux, die gemaakt wordt door olie te verhitten in de pan, waaraan je geleidelijk bloem toevoegt terwijl je blijft roeren. Het proces van het maken van de roux is praktisch hetzelfde, echter zal het resultaat wezenlijk anders zijn. Na een minuut of 15 zal je een bruine roux hebben, wat de basis is van deze heerlijk gebonden stoofpot. 


Voeg vervolgens fijngesneden ui, selderij, rode of groene paprika en knoflook toe, welke je meebakt tot de groenten zacht zijn. Daarna is het tijd om de mix van vlees toe te voegen, maar om het simpel te houden houden we het vandaag bij enkel blokjes kipfilet. Bak deze mee tot de kipfilet gaar is. 


Daarna mogen de cajun kruidenmix, enkele laurierblaadjes en het vocht erbij. Het vocht in een gumbo bestaat traditioneel uit een mix van gepelde tomaten en kippenbouillon. Voeg in ieder geval één blik gepelde tomaten toe (maar meer mag ook!), waarna je alle ingrediënten onder water wilt zetten met de kippenbouillon. En dan is het nu wachten geblazen; laat het geheel zo’n 30 tot 60 minuten pruttelen, zodat je de smaken de kans geeft elkaar te leren kennen.


Na de 30 tot 60 minuten pruttelen is het enkel nog zaak de laurierblaadjes te verwijderen, waarna je deze heerlijke stoofpot kunt serveren met gekookte witte rijst. Eventueel kan je de gumbo nog garneren met een fijngesneden bosuitje om het geheel he-le-maal af te maken! En dan is het genieten geblazen met dit authentieke cajun gerecht. 


Omdat het een stoofpot is, is dit gerecht bij uitstek geschikt om in grote hoeveelheden te bereiden. Leuk voor een dinerparty, of als je om wat voor reden dan ook veel gasten over de vloer krijgt. (En dan natuurlijk niet direct jouw unieke cajun kruidenmix prijs geven!)

Andere toepassingen van de cajun kruidenmix

Naast het gebruik van de cajun kruidenmix in gumbo, kun je het natuurlijk voor veel meer doeleinden gebruiken. Jambalaya, wat een soortgelijk cajun gerecht is als gumbo, wordt ook op smaak gebracht met deze heerlijke kruidenmix. Ook kan je cajun kruiden erg goed gebruiken om een stukje vlees of kip mee te marineren, waarmee je het zowel een kruidige als pittige smaak geeft. Lekker voor tijdens de barbecue of voor een stuk vlees of kip van de grill!

Geniet ervan en eet smakelijk!

Middels deze blog hebben we je meegenomen naar het diepe zuiden van de Verenigde Staten, waar de cajun cultuur en daarmee de cajun kruidenmix zijn oorsprong kent. We hebben je verteld waar een cajun kruidenmix in ieder geval uit bestaat, waarmee je de basis hebt waar vanuit jij verder kunt gaan experimenteren. Natuurlijk kun je zowel de losse kruiden en specerijen als de kant-en-klare cajun kruidenmixen met en zonder zout vinden in ons assortiment op de website. 


Hopelijk hebben we hiermee alle vragen die je had met betrekking tot cajun kruiden weten te beantwoorden. En mocht dat niet zo zijn, dan mag je ons altijd een berichtje sturen! We zullen er alles aan doen om je vraag zo goed mogelijk te beantwoorden. Veel plezier met het experimenteren met deze heerlijke, authentieke kruidenmix, en natuurlijk met het maken van de gumbo deze winter. Geniet ervan en eet smakelijk!

Categoriëen

  • Alle categoriëen
  • Vacatures
  • Nieuws
  • Kruiden en specerijen
  • Conserveren

Volg ons op

  • FSSC
  • Payment methods
© 2025 Natural Spices. Alle rechten voorbehouden.